Ta hand om dig själv, du är värdefull!

Var snäll mot dig själv

Det kan vara svår att tro, men det har många bra fördelar att vara snäll mot inte bara andra utan sig själv. Det sänker stressnivån och det i sin tur sänker blodtrycket, hjärtfrekvensen och hormonet kortisol som bildas vid stress. För att bli bra på att vara snäll mot sig själv behöver man träna, därför har vi samlat lite tips som kan hjälpa till på vägen.


Släpp kontrollen lite!

Du behöver inte ha kontroll på precis allt som händer och oroa dig i onödan för saker du kanske inte ens kan påverka. Låt någon annan organisera eller styra upp och tacka nej till en uppgift.
Om något bara snurrar runt i huvudet och du inte kan kontrollera dina tankar, prova att skriva ner det på en lapp och lägg undan i en låda några dagar. Stäng lådan och säg till dig själv att problemet får ligga där tills du har mer tid eller energi. När du öppnar låda några dagar senare kanske problemet har löst sig eller så har du lite mer energi att ta tag i det.


Känn tacksamhet!

Stanna till några gånger under dagen och tänk på något positivt och känns tacksamhet över att du får uppleva det positiva. Det kan vara svårt i början när allt känns grått och tråkigt, men det går att hitta saker om man letar lite: en god kopp kaffe/te, ett leende från en vän eller kollega, att solen skiner, att du har mat på bordet, ja det kan vara lite vad som helst och blir lättare när man övar.
Magin med att känna tacksamhet är att man oftast inte oroar sig samtidigt.

 

Ge gåvan av att lyssna för att lyssna!

Om du ger någon tiden att lyssna, ge dem verkligen gåvan att du lyssnar. Det är svårt att inte tänka ut ett svar medan du lyssnar, men genom att verkligen lyssna och ställa frågor till den som pratar visar du att du bryr dig och hjärnan behöver inte jobba med att tänka ut en lösning. Var nyfiken, ställ frågor och ge den andre utrymme. Den stora fördelen är att du inte har tid att tänka på din egen oro när du verkligen lyssnar och nästa gång kan ni göra tvärt om.


Ta hjälp av en vän!

Det är svårt att skapa en ny vana så ta hjälp av en vän. Berätta att du tänker träna på att vara snäll mot dig själv och att du skulle vilja checka in med din vän varje dag när du gjort något på din lista över snälla saker. Be om att få skicka ett sms eller meddelande som säger, Hej, Nu har jag gjort X! Och om det meddelandet inte kommer ber du vännen påminna dig, då vet du också att någon har tänkt på dig idag.


Sist men inte minst

Det inte är katastrof om du inte lyckas under en dag. Var snäll mot dig själv, ta ett djupt andetag och konstatera att i morgon då ska det bli av. Tänk också på alla andra dagar som du faktiskt lyckades och ge dig en klapp på axeln.

Källa: Harvard Health Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish
Rulla till toppen