Ska vi ta en Freudiansk promenad?

Ska vi ta en Freudiansk promenad?

De flesta har nog hört talas om en Freudiansk felsägelse, men har du hört talas om en Freudiansk promenad?

“Det ligger verkligen i tiden”

När vi pratar om Walking Talking får vi ofta höra “det ligger verkligen i tiden” eller “ ja, det har blivit populärt att promenera på senare tid”. Men faktum är att samtal under en promenad inte är något nytt.

Redan de gamla grekerna

Vi kan gå tillbaka till 300-talet f.kr då Aristoteles sägs ha föreläst och resonerat med sina studenter under promenader, studenterna kallades till och med för peripatetiker, som kommer från latinets peripateticus: gå omkring.

Näsan åt samma håll

Hoppar vi fram till modern tid  hittar vi Sigmund Freud. Han är känd som den moderna psykoterapins-fader och det är vedertaget att det var Freud som introducerade soffan i  behandlingsrummet. Men, det finns de som hävdar att soffan var lösningen på ett annat problem.

Freud märkte att patienter hade svårt att öppna sig när de satt mitt emot honom och hade ögonkontakt. Därför provade han att ta patienter på promenader och upptäckte att klienter öppnade sig mer om man hade näsan åt samma håll och undvek ögonkontakt. Att promenera var dock inte alltid ett alternativ i det klimat han befann sig så han introducerade soffan, ett sätt för patienten att slippa titta på honom och där han kunde sitta parallellt med patienten och därmed ha näsan åt samma håll.

Nu är det dags

Att soffan ersatte promenaderna kan vara en skröna, men faktum är att Freud var förespråkare av att promenera och han har haft flera dokumenterade promenad-sessioner, bland annat med kompositören Gustav Mahler.

Och visst ligger det något i att det känns lättare att öppna upp sig under en promenad och prata om saker man kanske inte skulle göra om man satt mitt emot den andra personen. Så, vad säger du, är det dags att ta en Freudiansk promenad?

Walking Talking hjälper företag att utveckla, behålla och attrahera talang bland annat genom att skapa förutsättningar för reflektion och återhämtning i vardagen. Dedikerade Walking Talking Trainers arbetar med att ta med dig och dina anställda ut på regelbundna promenader, där ni får tid för reflektion och återhämtning. Under promenaden som sker två och två, samtalar ni och Walking Talking Trainern lyssnar aktivt, sammanfattar och bekräftar samt ställer frågor som gör förändring möjlig.

en_GBEnglish
Rulla till toppen