Ta hand om dig i värmen

Rekordvärme i Europa

Sverige har också fått känna på perioder av extrem värme i sommar och sommaren är inte slut ännu. Vi är inte vana vid den här typen av värme och våra hus är generellt inte byggda för att kyla ner oss. Alltså är det viktigt att vara lite extra försiktigt under de varma perioderna och vi har några tips.


Promenera när det är som svalast

Inget nytt, men värt att påminna om! Ta gärna din promenad tidigt på morgonen eller sent på kvällen när det förhoppningsvis är lite svalare. Och om det har varit många tropiska nätter, alltså inte passerat under 20 grader, kan det vara värt att ta en vilodag från fysisk aktivitet för att hjälpa kroppen hantera värmen. Glöm inte solskydd, det är viktigt även om du smyger i skuggan.


Viktigt med vätska

Nä, inte heller något nytt men ack så viktigt och kan vara lite svårt. Vi kan inte bara dricka hur mycket vatten som helst utan att fylla på med salter och mineraler. Salta lite extra på maten, ät en soppa med buljong-bas eller en näve salta nötter för att hålla balansen.


Mediciner kan påverkas

Om man har någon form av sjukdom eller behov av att ta mediciner kan det vara extra viktigt att tänka sig för i värmen. Någon medicin kan vara vätskedrivande och någon gör att du inte ska äta mer salt. Ibland kan också själva medicinen påverkas av värmen som sällan ska förvaras över +25 grader. Prata alltid med din läkare eller ta hjälp av någon på ett apotek om du har frågor eller är orolig.


Kyl ner dig

AC och fläktar i ära, men har man inte någon till hands finns det andra tips man kan testa.
– ta en sval dusch eller ett bad och självtorka.
– skölj lakan och centrifugera, bädda och lägg dig, då får du en kylande effekt medan lakanet torkar.
– kyl ner en varmvattensflaska, vetekudde eller liknande, se till att vira in den i ett skyddande tyg och lägg i sängen eller sätt fötterna på den om du jobbar.
– besök en sval plats, det kan till exempel vara perfekt att gå på bio och ge kroppen en chans att vila från värmen.

Om du är en av dem som riktigt njuter av värmen är det bara att gratulera, våra tips kan ändå vara bra att följa eller dela med sig av till andra!

en_GBEnglish
Rulla till toppen