Planera arbetsmiljön för hösten

Planering kan hjälpa till

Oavsett om du är tillbaka full tid på kontoret eller arbetar helt på distans är det dags att fundera på vad som fungerat bra och vad du behöver ändra angående din arbetsmiljö. Det kan vara praktiska saker som att du behöver en ny stol eller skärm till att det inte fungerar med mötestider som inte lämnar rum för reflektion eller paus. Genom att tänka igenom detta och göra en plan för hur du ska förändra det som inte funderar är det större chans att det verkligen sker under hösten.


Stillasittande skapar problem

Har man ett arbete där man spenderar mycket av tiden sittandes framför en skärm finns det flera bra saker man kan göra för att få in mer rörelse. För vi vet idag att för mycket stillasittande hämmar kreativitet, gör att vi blir tröttare och kan orsaka problem för nacke och axlar. Vi är helt enkelt inte skapta för att sitta still längre stunder i taget.


Förslag på lösningar

Det finns såklart saker man kan göra, och många arbetsplatser har redan börjat göra flera av dessa, det är ändå värt att påminna om dem inför hösten när det kan vara läge att se över sin arbetsmiljö och göra förändringar.


Sitt inte stilla för länge!

Ja, det kan låta självklart men vi har märkt att det kan kännas svårt på samma gång. Det behöver inte vara så komplicerat utan kan räcka med att ställa sig upp och sträcka på sig, eller till och med sträcka på sig sittande. Stå och jobba kan vara en lösning, se då till att röra på dig lite med något steg åt sidan eller en knäböj, att stå helt still har visat sig vara nästan lika illa som att sitta still.


Ta paus!

Se till att inte möten bokas ett-i-ett, något som har blivit vanligt när man har fler möten digitalt. Prata igenom en strategi med dina kollegor och hjälp varandra att få till en kort paus t.ex genom att ställa in korta möten i kalendern. En paus kan vara att ta några steg runt arbetsplatsen, hämta något att dricka eller andas några minuter.


Ta promenadmöten!

Alla möten behöver inte ha en skärm och en kamera, så ta för vana att boka in möten som kan göras under promenad, antigen på samma plats eller på distans. Och om det inte finns möjlighet att ta ett möte under promenad uppmuntra då till rörelse under mötet. Om alla hjälps åt att påminna om att det är okej att ställa sig upp, göra benböj, sträcka på sig eller något annat som känns bra blir ni inte så statiska framför skärmen eller vid mötesbordet.


Kom överens i teamet

Eftersom det är svårt att byta vanor och kan kännas lite fjantigt att vara ensam om att ställa sig upp på ett möte är en viktig start att ni pratar ihop er kollegor emellan. Troligen finns det fler bra tips på hur ni kan göra för att hjälpa varandra att få till en förbättrad arbetsmiljö och när ni är överens om vad just ni ska göra är det lättare att påminna varandra vilket hjälper till att skapa nya vanor!

Källa: NTU Singapore

en_GBEnglish
Rulla till toppen