Natur på recept, bra eller dåligt?

Visst kan de allra flesta hålla med om att en promenad i en skog eller på en strand kan vara både lugnande och höja humöret. Det finns till och med möjlighet att få “natur-besök” på recept i flera länder.

En stor studie som gjordes på 18 000 personer i 18 länder undersökte hur ofta människor spenderade tid i naturen, vad som fick dem att göra det och hur de kände efteråt. Detta är några saker de kom fram till:

– Människor söker sig till natur för att hjälpa sig själv att må bättre oftare än vad forskarna trodde innan studien började.
– De flesta känner sig lugnare och gladare efteråt.
– Besöket i natur måste vara frivilligt, om det känns påtvingat kan effekten försvinna.

En upptäckt forskarna gjorde var att personer med stress eller ångestproblematik använder naturen “själv-medicinerande” och att det ger en positiv effekt. Men när man börjar skriva ut “natur på recept” känns det istället påtvingat och skapar mer ångest och stress. Samma negativa effekt kan man få om en vän eller familjemedlem tvingar ut någon i naturen.

Slutsatsen är alltså att naturen är läkande och kan hjälpa personer med stress och ångest men att besök i naturen måste ske frivilligt och på egna villkor. En läkare, vän eller familjemedlem kan uppmuntra men ska vara försiktigt med att få det att låta som ett måste.

Källa: University of Exeter

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish
Rulla till toppen