Ge dig själv en paus!

Vi börjar närma oss slutet på ett, för många, ganska knasigt år och många är vi som har kämpat på med saker vi normalt inte gör. Därför vill vi tipsa om hur du kan bli extra snäll mot dig själv och ge dig själv gåvan av en paus. Varför inte göra detta till ditt nyårslöfte!

Att lära sig att vara snäll mot sig själv har många bra fördelar, det sänker stressnivån och det i sin tur sänker blodtrycket, hjärtfrekvensen och hormonet kortisol som bildas vid stress och inte är bra för hjärnan i längden. Det kräver lite träning att komma ihåg att vara snäll mot sig själv så därför har vi samlat lite tips som kan hjälpa till på vägen.

– Känn tacksamhet!
Stanna till några gånger under dagen och tänk på något positivt och känns tacksamhet över att du får uppleva det positiva. Det kan vara svårt i början när allt känns grått och tråkigt, men det går att hitta saker om man letar lite: en god kopp kaffe/te, ett leende från en vän eller kollega, att solen skiner, att du har mat på bordet, ja det kan vara lite vad som helst och blir lättare när man övar. Och när man känner sig tacksam minskar tiden man oroar sig.

– Släpp taget!
Du behöver inte ha kontroll på precis allt som händer och oroa dig i onödan för saker. Låt någon annan organisera eller styra upp. Tacka nej till en uppgift och låt någon annan göra den. Om något bara snurrar runt i huvudet och du inte kan kontrollera dina tankar, prova att skriva ner det på en lapp och lägg undan i en låda några dagar. Stäng lådan och säg till dig själv att problemet får ligga där tills du har mer tid eller energi. När du öppnar låda några dagar senare kanske problemet har löst sig eller så har du lite mer energi att ta tag i det.

– Lyssna för att lyssna, inte för att svara!
Om du ger någon tiden att lyssna, ge dem verkligen gåvan att du lyssnar. Det är svårt att inte tänka ut ett svar medan du lyssnar, men genom att verkligen lyssna och ställa frågor till den som pratar visar du att du bryr dig och hjärnan behöver inte jobba med att tänka ut en lösning. Var nyfiken, ställ frågor och ge den andre utrymme. Nästa gång kan ni göra tvärt om.

-Ta hjälp av en vän!
Det är svårt att skapa en ny vana så ta hjälp av en vän. Berätta att du tänker träna på att vara snäll mot dig själv och att du skulle vilja checka in med din vän varje dag när du gjort något på listan ovan, eller något annat du kommit på. Be om att få skicka ett sms eller meddelande som säger, Hej, Nu har jag gjort X! Och om det meddelandet inte kommer ber du vännen påminna dig, då vet du också att någon har tänkt på dig idag.

Sist men inte minst vill vi påminna om att det inte är katastrof om du inte lyckas under en dag. Var snäll mot dig själv, ta ett djupt andetag och konstatera att i morgon då ska det bli av. Tänk också på alla andra dagar som du faktiskt lyckades och ge dig en klapp på axeln.

Källa: Harvard Health Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish
Rulla till toppen