Fem häpnadsväckande effekter av regelbundna promenader

Att gå har många fördelar: “Det är i det närmaste en mirakelmedicin”

Vi listar 5 riktigt bra fördelar med att promenera

Naturligtvis vet du förmodligen redan att all fysisk aktivitet, inklusive promenader är något av en välsignelse för din allmänna hälsa. Men att gå i synnerhet har många fördelar. Ja, den enkla aktiviteten som du gjort sedan du var ungefär ett år gammal beskrivs idag som i det närmaste en mirakelkur för människan, av bland annat Dr Thomas Frieden, tidigare chef för Centrum för Sjukdomskontroll och förebyggande i New York, USA.

Nu efter semestertider, varma sommarkvällar och lata dagar har du kanske fått i det något mer av det goda; många vittnar om att de när de är lediga äter mer god mat, dricker några extra glas gott vin, njuter av långa frukostar och löser hungerkrisen på resan med allt för många stopp  på snabbmatskedjorna längs vägarna. Men visste du att promenader motverkar effekterna av viktfrämjande gener? 

1 ) Harvard-forskare tittade på 23 fetmafrämjande gener hos över 12 000 personer för att avgöra hur mycket dessa gener faktiskt bidrar till kroppsvikt. De upptäckte sedan att effekterna av dessa gener minskade till hälften (!!!) bland deltagarna i studien som gick snabbt ungefär en timme om dagen.

Att komma igång och gå en timme om dagen är måhända ett stort steg om du ännu inte kommit igång med regelbundna vanor av den dagliga promenaden. Då kan det kännas lugnande att bara en 15 minuters promenad kan ge god effekt mot sötsuget.

2) Sugen på choklad? Promenaden hjälper till att tämja sötsuget! Ett par studier från University of Exeter fann att en 15 minuters promenad kan bromsa suget efter choklad och till och med minska mängden choklad du äter i stressiga situationer. Och den senaste forskningen bekräftar att promenader kan minska begär och intag av olika sötsaker.

Oron för att du själv eller att en kvinna i din närhet ska drabbas av bröstcancer är en reell mardröm för många. Har du turen att upptäcka cellförändringar i tid kan det många gånger botas. Kvinnor uppmanas undersöka brösten regelbundet och erbjuds mammografi för att minska risken av den värsta utgången. Men kunde du ana att kvinnor själva kan sänka risken att få bröstcancer genom att gå några fler promenader i veckan?

3) Promenader minskar risken att utveckla bröstcancer. Forskare vet redan att någon form av fysiska aktivitet gör att hindrar risken för bröstcancer. Men en studie av American Cancer Society som fokuserat på promenader fann att kvinnor som gick sju eller fler timmar i veckan hade 14 % lägre risk för bröstcancer än de som gick tre timmar eller färre per vecka. Och promenader gav skydd även för kvinnor med riskfaktorer för bröstcancer. t ex som var överviktiga eller använde något slags hormonpreparat.

Känner du ibland stelhet och värk i leder? Kanske knäna knastrar när du reser dig eller nacken känns spänd efter köksarbete eller en tid vid datorn? Många stelnar till helt enkelt av att vara stilla och behöver mjuka upp rörligheten inför varje ny ansats till rörelse. Andra har gamla skador som spökar och några har utvecklat olika typer av artros. Ledvärk är vanligt och blir ofta värre ju äldre du blir. Men – flera studier har visat att promenader hjälper!

4) Promenader underlättar ledverk. Harvard School of Health konstaterar att flera studier funnit att promenader minskar artrit-relaterad smärta, och att promenader fem till sex mil i veckan till och med kan förhindra att artrit bildas i första hand! Gång skyddar lederna – särskilt knä och höfter, som är mest mottagliga för artros – genom att smörja dem och stärka musklerna som stöder dem.

När skolorna drar igång och folk kommer tillbaka till jobbet blir det tajtare på bussar och tåg. Vi möts, skakar hand och kramar om varandra när vi inte setts på ett tag. När vi samlas igen möter också alla olika virus och bakterier som vi bär med oss, varandra, . Risken för att bli förkyld eller dra på sig en smitta ökar. Då gäller det att ha ett starkt immunförsvar som kan hantera den nya vågen av möjliga sjukdomar. Och så finurligt att den enkla aktiviteten att gå kan hjälpa dig även med det!

5) Att gå kan hjälpa dig att skydda dig under förkylning och influensasäsong, skriver Healtbeet. Promenader ökar immunfunktionen. En studie av över 1 000 män och kvinnor fann att de som gick minst 20 minuter om dagen, minst 5 dagar i veckan hade 43 % färre sjukdagar än de som tränade en gång i veckan eller mindre. Och om de blev sjuka var de det under en kortare tid och deras symtom var mildare.

Håll farliga extra kilon i schack och minska sötsuget. Sänk risken för att få bröstcancer och få mindre ont i dina leder. Stärk ditt immunförsvar och hjälp kroppen att stå emot förkylning och andra smittor. Att komma igång med regelbundna promenader är verkligen ingen dum idé! 🙂

  1. Motverkar effekten på viktbefrämjande gener 
  2. Hjälper till att stoppa sötbegäret
  3. Reducerar risken att utveckla bröstcancer
  4. Minskar smärta i lederna
  5. Förstärker immunförsvaret

Källa: Harward Health

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish
Rulla till toppen