Att visa sig sårbar bygger relationer

Sårbarhet behöver inte vara negativt

Att visa sig sårbar behöver inte betyda att man delar med sig av sina innersta tankar och känslor utan det kan betyda att man visar att man inte är expert på allt eller gillar alla situationer. Det öppnar upp för att andra i ens närhet, t.ex i ett team på jobbet, ska kunna stötta och hjälpa och i förlängningen själva visa sina svagare sidor.

Visa att du kan göra fel

Vi gör alla fel ibland och det kan vara både jobbigt och pinsamt. Men att erkänna att man gjort fel inför kollegor kan skapa ett stort förtroende och tillsammans kan man lära sig och gå vidare. Man ska inte underskatta människors förmåga att hjälpa till och stötta när något har blivit knasig. Att hjälpa någon gör att man själv mår bra.

Var ödmjuk, ställ frågor

Även om du själv känner att du har alla fakta och presenterar en perfekt lösning gäller det att vara ödmjuk inför att alla inte håller med. I en situation när någon ifrågasätter eller ställer frågor är det lätt att bli defensiv och inte riktigt lyssna. Träna istället på att lyssna och ställa frågor, även om du från början inte tror att du håller med. Genom att lyssna och ställa följdfrågor som: “Berätta gärna lite mer hur du tänker” eller “kan du ge mig ett konkret exempel?” visar det att du är intresserad och kanske inte har alla svar. Tillsammans kan ni sedan komma fram till hur ni ska gå vidare och bygga något starkt.

en_GBEnglish
Rulla till toppen