Meningsfulla konversationer

“Genuint intresse – tekniken” ger bra samtal

Att ha meningsfulla samtal är väldigt betydelsefullt både för dig och den du pratar med. Oavsett om du talar med din familj, kollegor, grannen, nätverkar i jobbet eller möter någon okänd för första gången kommer du ha glädje av några verktyg som hjälper er att snabbt komma igång med en meningsfull konversation. Den teknik som denna text handlar om kallas “Genuint intresse – tekniken” och tar dig snabbt från småprat till en djupare kontakt, på bara några få meningar.

Fråga varför istället för vad

Har du någonsin upplevt att du träffar någon ny, och fem minuter senare känns det som att ni har ni har känt varandra i flera år? I så fall är chansen stor att “Genuint intresse – tekniken” har varit en del av processen. 

Tekniken kan sammanfattas i en enda mening: Varför människor gör som de gör är viktigare än vad de gör.

Vanligast när vi träffar nya människor, som inte känner varandra så väl, är att samma typ av ämnen dyker upp. Det brukar handla om jobb, en hobby och intressen. Ungefär samma frågor ställs, om och om igen. Det brukar ganska snabbt bli rätt tråkigt. Du känner säkert igen frågor som:

  • “Vad gör du?”
  • “Hur länge har du gjort det?”
  • “Gillar du det?”

Och du kan svaren – om du får samma frågor ställda till dig. Eller hur? De flesta har svarat på de här frågorna så många gånger att de har automatiska svar och själva tappar intresset snabbt – man har ju hört sig själv säga samma svar många gånger förr! Samtalet blir snabbt stelt och tråkigt.

Motivation, inspiration och positiva erfarenheter

Men det behöver inte bli så – för det finns några bra frågor att ställa som ger ett helt annat typ av samtal. Prova istället att ställa frågor kring deras motivation, inspiration och positiva erfarenheter. Gör det oavsett om vad ni pratar om.

Att fråga någon “vad fick dig att välja den karriären?” ger en helt annan konversation än en fråga som “hur länge har du jobbat med det?” Det är frågor som de inte får lika ofta och får dem att tänka efter. Det leder dessutom till att den du pratar med känner sig lyssnad till och att du är intresserad av att lära känna dem snarare än att veta vad de gör.

Genom att ställa den här typen av frågor blir konversationen intressantare. Du får höra spännande historier, kanske en rolig anekdot eller någon reflektion som personen gör, i och med att hen får tänka efter. Prova frågor som:

  • Vad är din favoritgrej med ditt jobb?
  • Vad är det roligaste och mest intressanta som har hänt på ditt jobb? 
  • Vad är bästa med att bo i det område där du bor?

Fånga upp det som är bra

En bonus är att du hjälper den du talar med att fånga upp det som är bra. De flesta av oss har en mycket större tendens att fokusera på de negativa tankarna än de positiva, vilket gör att det till exempel är svårt att ta till sig beröm. Den där kritiken du får, fastnar mycket lättare. Men att få fundera på svaren till de frågor som fokuserar på vad som var roligast, intressantast eller mest givande, hjälper till att sätta fokus på det som är bra. Det blir lättare att uppleva att det har hänt och att man faktiskt hade glädje av det, när man får prata om det med någon som vill lyssna.

Två knep för att bli en god lyssnare

Människor som använder den här tekniken uppfattas som goda lyssnare, som karismatiska, nyfikna  och genuina i sitt intresse. Du kan använda dig av tekniken i vilka konversationer som helst. Det enda två sakerna du behöver komma ihåg är att fokusera på människans “varför”: vad inspirerar och motiverar dem att göra det de gör. Och vilka positiva upplevelser de har fått ut av att göra det.

Om du inte får svar

En viktig sak att tänka på är att för många är den här typen av frågor så överraskande att de upplever att de inte har något svar, att det enda svaret blir “jag vet inte”. Men – här kan du verkligen göra skillnad!

Släpp dem inte så lätt! De har mer att berätta än vad de just i stunden kommer på. Ge dem lite tid och hjälp dem på traven. Det kan räcka med att du väntar, kanske ler, och säger något i stil med: “Kan du inte komma på något?”

Skulle de hålla fast vid att de inte vet eller har något svar, släpp ämnet och välj ett annat – du har säkert som aktiv lyssnare fångat upp något annat som personen pratat om, som du kan plocka fram och fråga om i stället

Lycka till med att skapa bra konversationer!

Anna-Lina Kvarnsmyr

Fritt översatt och inspirerat ifrån TJ Guttormsen

en_GBEnglish
Rulla till toppen