Känsla av sammanhang (KASAM) är viktig under pandemin

ovid-19 pandemin har varit jobbig för oss alla på olika sätt, men några har klarat det bättre mentalt än ändra. En studie har visat att de som har att syfte och en stark känsla av sammanhang (KASAM) har klarat isolering och åtgärder för att skydda sig bättre än de som saknar detta.

De med starkt syfte och KASAM har haft ett tydligt mål och en långsiktighet som ser bortom här och nu, därför har det varit lättare för dem att isolera sig och hålla avstånd och följa restriktioner generellt. De som saknat syfte och KASAM har haft större behov av att söka upp andra trots att de förstått att de inneburit en viss risk, det har helt enkelt varit för svårt att hålla sig borta från arbetsplats, familj och vänner och de har mått sämre av att isolera sig.

Hur skapar man ett syfte och Känsla av sammanhang?
Om man känner sig ensam, isolerad och som att man saknar syfte kan det vara tungt och svårt att ta sig ur detta. Men det finns små steg som man kan ta för att hjälpa sig själv och på sikt få en förändring.

– sätt upp några mål och skriv ner dessa. Det kan vara allt från att ta en promenad varje dag, till att läsa en specifik bok eller ringa en vän, något som ger mening och som du kan se fram emot. Bocka av varje gång du gjort något på listan och fira både delmål och när något av helt avklarat!

– sträck ut en hand till någon annan som är ensam, tillsammans kan ni skapa en känsla av sammanhang. Du gör något bra för någon annan och får en känsla av välbefinnande, samtidigt som du gör något bra för dig själv.

Källa: University of Pennsylvania

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish
Rulla till toppen