Walking Talking vill bli din badanka!

Prata med dig själv

Händer det att du pratar med dig själv när du behöver fokusera, komma ihåg något eller är nervös? Rubber duck debugging är en vedertagen process för utvecklare för att hitta och lösa problem och vi tror att den processen kan vara bra för fler.

Det är klart, jag vill ju ha expertsvar!

Att prata för sig själv till vardags är en bra sak, förutsatt att det inte bottnar i någon typ av sjukdom. Enligt en studie publicerad i Quarterly Journal of Experimental Psychology är det bra för minne, fokus och humör att prata med sig själv. Ibland är det bra att bara säga saker högt, t ex om man letar efter sina nycklar. Om man beskriver sina nycklar för sig själv fokuserar hjärnan på just nycklarna och man hittar dem lättare.

Ibland är det bra att berätta något högt för någon som inte kan svara tillbaka exempelvis sitt husdjur, en blomma eller en badanka. Det gör att man både pratar och lyssnar på sig själv och det i sin tur gör att hjärnan saktar ner och får möjlighet att tänka på ett strukturerat sätt.

Varför just en badanka?

Det började som en berättelse om en programmerare i boken The Pragmatic Programmer av Andrew Hunt och David Thomas. Denna programmerare hade en bugg, ett problem, i sin kod och löser det genom att metodiskt läsa sin kod högt för en badanka och samtidigt förklara vad koden gör, så kallad “rubber duck debugging”.  Genom att vara metodisk och samtidigt förklara högt för sin badanka som inte förväntas förstå koden så hör han sig själv och det blir lättare att hitta det som blivit fel. Tricket är, precis som när du pratar med din blomma, att du saktar ner dina tankar, fokuserar på det du gör och blir tydligare med din förklaring. Hjärnan blir också lugnare när den får fokusera och får möjlighet att förstå lösningen.

Walking Talking vill bli din badanka!

Walking Talking har utvecklat ett koncept där vi utbildar Walking Talking Trainers att ta med dig och dina medarbetare på en promenad och i praktiken agerar badanka. Vi lyssnar  aktivt, sammanfattar och ställer frågor vid behov, tex när du fastnat i din tankegång, som ger möjlighet till nya perspektiv, men utan att komma med lösningar. Vi lyssnar och du pratar och du kan prata om precis vad som helst, målet är att du ska få möjlighet till reflektion, återhämtning och kanske nya perspektiv.

Maria Runesson
Process Development & Scale Up Manager
GDQ © Certifierat HR & rekryteringsproffs som äter effektiva och skalbara processer till  frukost.

en_GBEnglish
Rulla till toppen