Säkerställ återhämtning under semestern

Snart semester

Vi är i början av juni och det är troligen snart dags för en efterlängtat semester. De flesta har många planer och tankar om hur härlig semestern ska bli och hur utvilad du kommer bli. Om du tillhör en av dem som stänger datorn, går hem och inte tänker en tanke på jobbet på hela semester är det bara att gratulera. Men de flesta av oss kan inte stänga av jobb-hjärnan riktigt så lätt. Tillhör du en av dem kan det vara tid att fundera på hur du ska hantera det på semestern och vi vill hjälpa till med några tips.

Ta ett möte med din chef

Ett första steg är att ta ett samtal med din chef, det kan ju vara så enkelt att dina tankar om att vara “lite tillgänglig” under semestern inte alls stämmer med vad som faktiskt förväntas av dig. Det kan hjälpa till för dig att mentalt stänga av när du är ledig.

Gör en plan

Det kan vara lättare att stänga av jobbat under semestern om man faktiskt har en plan. Fundera på saker som:

– vad du måste hinna göra innan du går på ledighet

– om det är något som någon kan hjälpa dig med när du är ledig.

– hur du ska göra med notifieringar och annat som kan störa din ledighet.

 – OM du absolut måste kolla av något, bestäm när det ska göras och hur mycket tid ska lägga, så du inte har stressen av att vara tillgänglig.

– vem stämmer du av med när du är tillbaka.

Skriv ner och bolla med din chef, få hjälp att prioritera och kanske prata med kollegan som kan hjälpa till.

Hantera din hjärna under ledigheten

Nu är du äntligen ledig och gör alla de där sakerna som du längtat efter, men det kan ändå vara svårt att stänga av jobb-hjärnan som plötsligt kommer på en bra lösning på ett problem eller något annat som “bara inte kan vänta”.
När du gör din plan kan du lägga till hur du ska hantera detta när du är ledig. Tips kan vara:

– skapa en anteckning i din telefon eller maila dig själv så du kan kika på när du är tillbaka på jobbet. På detta sätt kan du “lägga undan” tanken men glömmer inte bort den.

– om du jobbar hemifrån, lägg undan allt som är jobb-relaterat så du inte ständigt påminns om det.

 – tänk på att inte prata om ditt jobb med alla du träffar, nog måste det finnas andra trevlig saker att prata om när man är ledig.

Njut av att vara ledig

För det är nu när du är ledig och kan återhämta dig ordentligt som du lägger grunden för en energirik höst på jobbet, så njut och samla ordentligt med energi. Det är både du och din arbetsgivare värd!

P.s du vet väl att du ska sjukanmäla dig om du blir sjuk på semestern, det står faktiskt i semesterlagen. Kontakta din arbetsgivare din första sjuka dag precis som du skulle gjort om du jobbade.

en_GBEnglish
Rulla till toppen