Varför står vi ut med en dålig chef?

Vi har alla erfarenhet

Det är ganska troligt att du har råkat på hen, den där chefen som är dominant, bufflig och högljudd. Alla har inte haft hen som närmsta chef, men personen har funnits på en arbetsplats och tagit plats och energi från andra. Nu har forskare ställt sig frågan varför vi står ut och låter en sådan person bli chef och härja med andra.

Flera studier

I flera olika studier fick personer skatta hur de själva respekterade en dominant och bufflig chef och hur de trodde att andra respekterade samma chef. Studierna gjordes på lite olika sätt på olika grupper av människor men resultatet var det samma. I sin självskattning var respekten låg för chefen, men när man svarade på hur man trodde andra respekterade chefen var det tvärt om, man satte en hög skattning av respekt.

“Alla andra…”

Eftersom försökspersonerna tänker att alla andra hade hög respekt avstår man från att säga ifrån eller ta upp frågan om chefen verkligen är lämplig. Man klagar kanske till en kollega eller familj/ vänner, men tar inte upp det i en större grupp som ett verkligt arbetsmiljöproblem eftersom man tror att man ska få både chef och kollegor emot sig.

Har du den där dominanta och buffliga chefen just nu, då är du inte ensam om att tycka att det är fel.

Tillsammans blir vi starka

Vi är varandras arbetsmiljö och tillsammans kan vi göra skillnad.
Börja med att prata med en kollega du litar på och gör det på ett konstruktivt sätt, att skämta bort det eller bara klaga kan få motsatt effekt. Tillsammans kan ni sedan ta frågan vidare till fler och skapa en förändring till det bättre.

Och du, tänk på att den där buffliga och dominanta chefen är en människa och att det kan ligga osäkerhet, eller andra saker ni inte känner till, bakom beteendet. Behandla hen som du själv skulle vilja bli behandlad och hjälps åt att i första hand hitta en bra och konstruktiv lösning!

Källa: Stanford Graduate School of Business

en_GBEnglish
Rulla till toppen