Tänk positivt och må bättre

Gör ett medvetet val

Vår hjärna har förmågan att reagera på både positiva och negativa händelser eller nyheter. Tyvärr verkar det som det är lättare att hänga sig kvar vid negativa känslor än positiva, att älta något som gått fel eller en nyhet som gör att man känner sig nedslagen. Att hänga kvar vid de negativa tankarna skapar en negativ spiral som på sikt gör att du har svårt att känna glädje. Men du kan medvetet välja att försöka se något ur en mer positiv synvinkel, försöka sluta tänka på det negativa eller åtminstone låta bli att sprida det vidare till andra.

Träna

Om man är van vid att reagera på och hänga sig kvar när något negativt händer kan det vara svårt att tänka positivt, därför behöver vi träna på det för att hjälpa oss själva att programmera om. Det är såklart helt okej att reagera negativt när något tråkigt händer, det gör vi alla, men försök att snabbt vända tanken till något mer positivt.
Det kan i början vara så enkelt som att göra dig själv medveten om att du tänkte i en negativ spiral, ta ett djupt andetag och tänka på något annat. Om det är svårt, försöka hitta något positivt att distrahera dig med, en trevlig kollega, en fin bild eller en glad låt.

Rensa och pausa

Precis som du kan göra dig medveten om vad du själv sprider för tankar kan du också göra valet att omge dig med positivitet.
Gå igenom och rensa bort konton på sociala medier som inte ger dig positiv energi. Ta en paus från böcker, filmer och musik som inte gör dig glad. Strunta i att klicka på nyheter som rapporterar om kaos och konflikt. Umgås mer med personer som ger dig energi, det kan vara svårt att helt undvika eller välja bort de som tar energi men du kan pausa eller dra ner på kontakten under en period.

Dela ett leende

Om du råkar ha en dålig dag, undvik att sprida den vidare till familj och kollegor under dagen. Du kan helt enkelt välja att inte berätta det där tråkiga som hände eller som du läste, det första du gör, det brukar göra att man blir distraherad av något annat och kanske till och med glömmer.
Dela istället ett leende, även om det känns fånigt, då gör du ett aktivt val att sprida glädje och du arkiverar muskler i ansiktet som signalerar glädje till din egen hjärna. Har du en riktigt dålig dag, sätt en penna på tvären i munnen så aktiverar du samma funktion och kanske roar du någon annan som råkar se dig!

en_GBEnglish
Rulla till toppen