“Tänk först och ….. sen”

Tänk först och tala sen

Ett bra ordspråk, man bör helt enkelt tänka igenom det man har att säga innan man delar det med andra. Kan låta enkelt men vara ack så svårt, speciellt om man är stressad, känner sig anklagad eller helt enkelt har huvudet någon annanstans och inte riktigt lyssnar. Det bästa vore om alla tänkte efter och bara sa genomtänkta saker, men vi kan inte ta ansvar för vad andra gör, vi kan däremot ta ansvar för hur vi själva väljer att reagera och svara.


Ta ett djupt andetag

Tipset är därför att ta ett djupt andetag och tänk igenom vilken respons du vill ge. Ibland kan det vara så enkelt som att säga “tack för dina synpunkter/ information, låt mig tänka igenom och smälta dem och återkomma till dig”. När man sedan återkommer och börjar med att fråga mer för att förstå kanske det visar sig att man missförstått och ditt svar blir ett helt annat än vad du trott från början.


Tänk för och dela sen

Samma tips gäller för information man får på olika sätt. Information har blivit en dussinvara som alla har tillgång till på olika sätt. Idag färdas en nyhet på sekunder över jorden, förr i tiden kunde det ta dagar, veckor och ibland månader och år.
När vi översköljs av information är det väldigt enkelt att reagera snabbt och dela informationen vidare utan att tänka på var den kommer ifrån och vilket syfte som kan finnas bakom. Så precis som med att tänka innan man talar kan man ta ett ansvar genom att tänka innan man delar. Och har man inte tid att ta reda på källor och fundera på vem som är avsändaren av budskapet kanske det är bättre att låta bli helt och hållet.


Bra tips både på jobbet och privat

På en arbetsplats förväntas man uppträda professionellt och inte agera eller kommunicera på ett olämpligt sätt. Det är som sagt inte alltid så lätt som det låter, speciellt om man känner sig stressad. Alltså kan det vara bra att alltid försöka tänka på att tänka först och tala sen, förslagsvis till och med “Fråga & tänka först och tala sen” även med familj och vänner. När man tränat tillräckligt mycket kommer det att sitta i ryggmärgen och impulsen blir att ställa fler frågor för att förstå och kanske smälta informationen innan man svarar.

En bonus är att det uppfattas som väldigt sympatiskt att intressera sig genom att ställa frågor, alltså gör man världen lite bättre

en_GBEnglish
Rulla till toppen